Protimonopolný úrad prešetruje kartelové dohody bankových subjetov

06.05.2014 Bratislava

Bratislava 6. mája (TASR) – Protimonopolný úrad (PÚ) SR prešetruje podozrenie z kartelových dohôd u štyroch subjektov, ktoré podnikajú na finančnom trhu v SR. Ich podstatou je, že zaväzujú klientov, ktorí majú záujem o úver, aby si u nich otvorili bežný účet, aj keď o to z rôznych dôvodov záujem nemajú.

"Klientom nemusia vyhovovať podmienky vedenia účtu, alebo majú účty v iných bankách," vysvetlila dôvody na dnešnej tlačovej konferencii Protimonopolného úradu vedúca pracovnej skupiny pre finančníctvo Erna Gréserová. "Prešetrovanie prebehlo mimo správneho konania a jeho hlavným cieľom bolo mapovanie podmienok poskytovania produktov vybraných bankových produktov s tým, že sme sa zamerali na praktiku ich viazania, ktorá môže skresľovať hospodársku súťaž a spôsobovať tým negatívne efekty pre spotrebiteľov," povedala.

Slovensko patrí medzi krajiny, kde je nízka mobilita klientov bánk, pokiaľ ide o zakladanie bežných účtov a vydávanie trvalých príkazov. Podľa informácií, ktoré zverejnila Európska komisia za január 2012, klienti slovenských bánk majú len 7-% podiel na prechodoch do iných bánk, celoeurópsky priemer je 19 %.

"Ak dochádza k viazanosti bankových produktov, klienti od bánk odoberajú aj služby, o ktoré nemajú záujem, pri zmene banky sa zvyšujú náklady, znižujú sa motívy na zmenu banky a klesá tak aj mobilita klientov," vysvetlila Gréserová ďalšie dôvody previerky.

Jednoduchší spôsob zmeny banky vytvára medzi bankami konkurenčné prostredie.

"Zvýšená mobilita vytvára tlak na banky, aby o klientov bojovali. Je to aj jeden z predpokladov účinnej hospodárskej súťaže," povedala ďalej Gréserová. "Viazané účty vytvárajú aj bariéry pre tie podnikateľské subjekty, ktoré poskytujú len jeden z viazaných produktov. Spotrebiteľom sa ťažšie porovnávajú aj ceny viazaných produktov," dodala.

Riaditeľ odboru kartelov PMÚ Peter Denčák priblížil dve previerky, ktoré vykonali v októbri minulého roka u piatich subjektov a 1. januára tohto roku u štyroch, pričom 22. apríla voči jednému z nich úrad začal správne konanie. Denčák neuviedol subjekt, voči ktorému úrad začal správne konanie. Odvolal sa na dodržanie prezumpcie neviny.

Úrad sa počas kontroly v októbri minulého roka zameral najmä na tri typy poplatkov: na poplatok za vklad v hotovosti na vlastný účet pre fyzické osoby, poplatky za úvery na bývanie a napokon na poplatky za sms správy o pohyboch na účte.

"Vtedy sme netušili, že sú tu indície o možnej koordinácii subjektov v inej bankovej oblasti, konkrétne išlo o základný bankový produkt. Na základe týchto zistení PMÚ vykonal 1. apríla tohto roku ďalšiu inšpekciu nie u piatich, ale už len u štyroch subjektov. Išlo o subjekty, ktoré sú zastúpené v prezídiu Slovenskej bankovej asociácie," povedal Denčák.


Slovenská banková asociácia odmieta podozrenia z porušovania hospodárskej súťaže

Slovenská banková asociácia (SBA) odmieta podozrenia z porušenia zákona o ochrane hospodárskej súťaže v súvislosti s dnešnými vyhláseniami Protimonopolného úradu (PMÚ) SR.

"Protimonopolný úrad začal voči SBA správne konanie za jej postup v súvislosti s návrhom na zrušenie poplatku za vklad hotovosti na účet pre fyzické osoby a zavedenie základného bankového produktu. V oboch prípadoch šlo o iniciatívy Ministerstva financií SR," uviedol výkonný riaditeľ SBA Ladislav Unčovský. "Nie sme si vedomí, že by SBA svojím konaním porušila zákon. Reagovali sme na výzvy zástupcov ministerstva, ktorí od asociácie žiadali informácie o dôsledkoch zavedenia pripravovaných opatrení a údaje, ktoré by umožnili čo najlepšiu definíciu základného bankového produktu. Keďže asociácia nimi nedisponovala, prirodzene sa musela obrátiť na svoje členské banky. V žiadnom prípade však nebol členským bankám umožnený prístup k takto získaným informáciám. Taktiež s členskými bankami nebol diskutovaný postup v súvislosti s pripravovanými opatreniami," uviedol Unčovský.

Protimonopolný úrad SR podľa vyjadrenia SBA tvrdí, že na pôde asociácie mohla vzniknúť platforma pre diskusiu a koordináciu postupu v reakcii na spomínané pripravované legislatívne zmeny v bankovom sektore, ktorá podľa PMÚ mohla viesť k obmedzovaniu hospodárskej súťaže. "Protimonopolnému úradu ponúkame všetku asistenciu v snahe o čo najrýchlejšie vysvetlenie a uzavretie záležitosti," uviedol Unčovský.
 

Vyberte región